תזונה מותאמת עבור מטופלים אונקולוגיים

istock_22357673_612x272

קרלי קורנל מירנדה, דיאטנית קלינית

במהלך הטיפולים האונקולוגיים הגוף זקוק למזון בריא בכמות מספקת על מנת לתפקד במיטבו. המטרות התזונתיות העיקריות עבור אנשים המתמודדים עם המחלה הם שמירה על משקל גוף תקין וצריכת מאכלים בעלי ערך תזונתי גבוה המספקים לגוף אנרגיה ומרכיבי מזון חיוניים.
תזונה בריאה ומאוזנת מסייעת לשמור על אנרגיה לאורך תקופת הטיפולים, תורמת לשמירה על הגוף מפני זיהומים ולהתחדשות תאים. בנוסף, הקפדה על אכילת כמות מספקת של מזון מובילה להתמודדות מטיבה עם הטיפולים ועם תופעות הלוואי.

להלן מספר טיפים תזונתיים עבור מטופלים אונקולוגיים:

  • כתוצאה מהמחלה והטיפולים לעיתים יש ירידה בתיאבון ובצריכת המזון. על מנת למנוע ירידה גדולה במשקל מומלץ לאכול ארוחות קטנות לאורך כל שעות היום במקום 3 ארוחות גדולות.
  • מומלץ להקפיד על צריכת כמות מספקת של חלבון בכל ארוחה מכיוון שהדרישה של הגוף לחלבון עולה בזמן המחלה. מזונות המכילים חלבון איכותי בכמות גדולה הם בשר, עוף, דגים, ביצים, גבינה, יוגורט ומעדנים. ניתן גם לשלב בתפריט מזונות המכילים חלבון מן הצומח לדוגמא: טופו, מוצרי סויה וקטניות.
  • מומלץ לשלב מגוון פירות וירקות בתפריט היומי. כל קבוצת צבע מכילה תרכובות אחרות של מינרלים, וויטמינים ונוגדי חמצון התורמים לשמירה על הבריאות.
  • יש להתייעץ עם רופא בנוגע לנטילת ויטמינים ומינרלים. ישנם תוספי תזונה העלולים להשפיע על
    הטיפול הכימותרפי והם אינם מומלצים לנטילה במהלך הטיפולים.
  • פעילות גופנית משמרת את מסת השריר, תורמת לחיזוק העצמות ומשפרת את מצב הרוח. יש להתייעץ עם הרופא המטפל לפני תחילת העיסוק בפעילות גופנית ולהקפיד על אימונים מבוקרים והדרגתיים.
  • מומלץ להקפיד על שתיית כמות מספקת של מים לאורך כל שעות היום. התייבשות עלולה להגביר את תחושת העייפות והחולשה.
  • הטיפולים האינטנסיביים במהלך המחלה עלולים להוביל לשינויים בתיאבון ובהרגלי האכילה. אכילת כמויות מעטות מהנדרש עלולה לגרום לירידה במשקל, חולשה ועייפות. עבור מטופלים עם חוסר תיאבון או ירידה במשקל מומלץ לשלב מזונות עשירים בקלוריות וחלבון למשל: ביצים קשות, חמאת בוטנים, גבינות בעלות אחוז שומן גבוה, שמנת, גלידה, שייק פירות, חטיפי אנרגיה, מעדנים, אגוזים, אבוקדו, טחינה וכו'.
  • על מנת להקל על הכנת מזון במצב של עייפות וחולשה ניתן לבשל כמות גדולה של אוכל בריא ומזין ולהקפיא בכלים קטנים לשימוש בימים הבאים.
  • לסובלים מבחילות מומלץ לאכול מזון שאינו מתובל וללא ריח חזק. כמו כן, אוכל קר או קפוא עלול להקל על ההרגשה. בנוסף מומלץ לא לשכב או להניח את הראש למשך כשעה לאחר ארוחה.
  • מומלץ לא לדלג על ארוחות ולהשתדל לאכול גם כאשר רמת הרעב אינה גבוהה במיוחד.
  • במקרה של פצעים בפה מומלץ לאכול מזון בעל מרקם רך ולהימנע ממזונות חומציים כמו פירות הדר ועגבניות.
  • לעיתים יש שינויים בחוש הטעם והריח בעקבות הטיפולים. מומלץ לנסות ולגוון את התפריט היומי במאכלים חדשים ולנסות תיבול שונה מהרגיל. יתכן שישנם מאכלים שלא אכלתם לפני וטעמם שונה במהלך טיפול.
  • ישנם מטופלים שעולים במשקל בזמן המחלה, בעיקר בעקבות טיפולים הורמונליים. יש להתייעץ עם דיאטנית בנוגע להתאמת תפריט אישי לצורך שמירה על משקל תקין.

לסיכום, בכל מצב של שינוי במשקל, בתיאבון או בהרגלי הצריכה מומלץ לפנות לרופא ולדיאטנית לצורך קבלת תפריט אישי ומותאם למצב הבריאותי. עבור הסובלים מתופעות לוואי כתוצאה מהטיפול, תפריט מותאם עלול לשפר את ההרגשה הכללית ולשמור על סטטוס תזונתי תקין ההכרחי בזמן התמודדות עם מחלת הסרטן.

כתבה זו נכתבה עבור חברת רוש פרמצבטיקה והמידע נלקח מתוך American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention Volume 62, Issue 1, Article first published online: 11 JAN 2012