התמודדות תזונתית עם השפעות הטיפול האונקולוגי

התמודדות תזונתית עם השפעות הטיפול האונקולוגי

טיפולים אונקולוגיים עלולים להשפיע על היכולת לאכול ואף לשתות בכמות הנדרשת וההכרחית להתמודדות עם המחלה. שמירה על סטטוס תזונתי תקין הינו חלק בלתי נפרד ומרכזי בטיפול במחלת הסרטן. להלן מספר טיפים תזונתיים להתמודדות עם האתגרים התזונתיים בהתאם לטיפולים השונים:

הקרנות

תופעות הלוואי כתוצאה מטיפולי ההקרנות משתנות על פי אזורים שונים בגוף. מרבית מתופעות הלוואי מורגשות החל מהשבוע השני או השלישי לטיפול. עם סיום הטיפול רוב תופעות הלוואי יחלפו תוך 3-4 שבועות אך חלקן עלולות להימשך לאורך זמן גם לאחר סיום הטיפול.

  • מומלץ לאכול ארוחה קלה כשעה לפני תחילת הטיפול אלא אם ניתנות הנחיות אחרות. מומלץ לפזר ארוחות קטנות וצפופות קלורית לאורך כל שעות היום. יש לקחת בחשבון שייתכנו עיכובים בתור או שהטיפול יתארך ולשים לב לא להשאיר מרווחי זמן ארוכים מבלי לאכול.
  • מומלץ לאכול ארוחות קטנות לאורך כל שעות היום ולתכנן את הארוחות לפי ההרגשה ורמות הרעב המורגשות בשעות השונות של היממה.
  • יש להקפיד על שתיית מים בכמות מספקת, לפחות כ- 8-10 כוסות ביום.
  • טיפולי קרינה באזור הראש והצוואר עלולים לגרום לבחילות, הקאות, קושי ללעוס ולבלוע, שינויים בטעם, כאבי גרון, יובש בפה וכו'. מומלץ לאכול אוכל בטמפרטורת החדר, קר או קפוא ובמרקם רך ונוזלי. בנוסף, מומלץ לאכול ארוחות קטנות במהלך היום ולהימנע מלשכב או להניח את הראש כשעה לאחר הארוחה.
  • טיפולי קרינה באזור החזה עלולים לגרום לקשיי בליעה, צרבת, תיאבון ירוד ועייפות. מומלץ לאכול ארוחות קטנות ותכופות בעלות מרקם רך ולא לשכב או להניח את הראש כשעה לאחר סיום הארוחה.
  • טיפולי קרינה באזור הבטן ומערכת העיכול עלולים לגרום להפחתה בתיאבון, בחילות, הקאות, נפיחות ואי סבילות ללקטוז. מומלץ לפזר ארוחות קטנות ותכופות לאורך שעות היום ולאכול סוגי מזונות לפי החשק והיכולת.

 

כימותרפיה

  • בימים בהם ההרגשה הכללית טובה, מומלץ לאכול ארוחות מזינות המכילות כמות מספקת של חומרי הזנה חיוניים לצורך פיצוי על הימים בהם ההרגשה הכללית אינה מאפשרת אכילה בכמות מספקת.
  • מומלץ לאכול ארוחות קטנות לאורך כל שעות היום במקום 3 ארוחות גדולות על מנת לשמור על רמת אנרגיה גבוהה.
  • הטיפול עצמו עלול להימשך זמן רב ולכן מומלץ לאכול ארוחה קלה לפני תחילת הטיפול. בנוסף מומלץ להצטייד באוכל מהבית במידה ומתאפשר לאכול בזמן או בסיום הטיפול. דוגמא למזונות שניתן להביא מהבית: מעדן, פירות, סנדוויצ'ים, פרי שייק, יוגורט וכו'.
  • מומלץ לשתות לפחות 8-10 כוסות ביום. התייבשות עלולה להגביר את תחושת העייפות והחולשה.
  • מומלץ לא לאכול אוכל מטוגן או שומני. שומן מתעכל באיטיות בהשוואה לפחמימות או חלבון ועלול להגביר את תחושת הבחילה.
  • עבור הסובלים מבחילות והקאות, מומלץ לפנות לרופא לצורך קבלת תרופות שיכולות להקל על הסימפטומים.
  • הטיפול לפעמים גורם לכאבים ולפצעים באזור הפה, מומלץ לאכול אוכל במרקם רך ובטמפרטורה לא גבוהה מדי.
  • טיפול כימותרפי לעיתים גורם לצבירת נוזלים ולבצקות. במקרה של הופעת בצקת מומלץ להגביל את צריכת המלח בתפריט בעיקר על ידי צמצום האכילה של מזונות מעובדים ומשמורים. בכל מקרה של הופעת בצקת יש להתייעץ עם הרופא המטפל.
  • יש להתייעץ עם רופא בנוגע לנטילת ויטמינים ומינרלים. ישנם תוספי תזונה העלולים להשפיע על הטיפול הכימותרפי והם אינם מומלצים לנטילה במהלך הטיפולים.

 

ניתוחים

לאחר ניתוח הגוף זקוק לתוספת של קלוריות וחלבון לצורך התאוששות וריפוי פצעים. לעיתים יש קושי בצריכת בכמות מספקת של מזון בעקבות עייפות וכאבים ולכן:

  • במקום לאכול 3 ארוחות גדולות, מומלץ לאכול ארוחות קטנות ותכופות לאורך כל שעות היום.
  • מומלץ להקפיד על צריכת כמות מספקת של חלבון בכל ארוחה.
  • מומלץ לאכול ארוחות קטנות המרוכזות בקלוריות וחלבון.
  • יש להקפיד על שתיית כמות מספקת של מים התורמת להתאוששות ומטיבה עם כלל מערכות הגוף.
  • לאחר ניתוח עלולות להופיע תופעות לוואי שמקשות על היכולות לאכול. לדוגמא: קושי בלעיסה ובליעה, כאבים ופצעים, תשישות, ספיגת מזון חלקית, התייבשות ושינויים בתיאבון ובתפקוד מערכת העיכול. מומלץ להתייעץ עם הרופא בכל קושי באכילה או שתייה לאחר הניתוח.

 

לסיכום, מומלץ לאכול על פי היכולת ולהתאים את צריכת המזון והשתייה למצב הגופני ולהרגשה הכללית. על מנת למנוע חסרים תזונתיים, תשישות וחושלה מומלץ לאכול אוכל מזין ובכמות מספקת טרם תחילת הטיפול ובימים בהם ההרגשה והמצב הפיזי מאפשרים זאת.
בכל בעיה המקשה על האכילה יש לפנות לרופא המטפל ולדיאטנית לצורך התאמת תפריט אישי.

כתבה זו נכתבה עבור חברת רוש פרמצבטיקה והמידע נלקח מתוך American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention Volume 62, Issue 1, Article first published online: 11 JAN 2012