הנחיות תזונתיות לבעלי מערכת חיסונית חלשה

הנחיות תזונתיות לבעלי מערכת חיסונית חלשה

המחלה והטיפולים האונקולוגיים עלולים להחליש את המערכת החיסונית של הגוף ולהקשות על היכולת להתגונן מפני זיהומים. בעוד המערכת החיסונית חלשה ייתכן והצוות הרפואי ינחה לאכילת דיאטה נויטרופנית, שהינה דיאטה סטרילית או דלת חיידקים. להלן מספר עצות בנוגע לסוגי המזונות המאושרים, הנחיות לקנייה בטוחה, אכילה בחוץ וטיפול אופטימלי במזון:

טיפול מיטבי במזון

  • יש להקפיד על שטיפת ידיים במים חמים וסבון במשך לפחות 20 שניות לפני ואחרי הכנת המזון והאכילה.
  • יש לוודא כי טמפרטורת מזון נשמרות אופטימליות: מזון חם: מעל ºC60, ומזון קר: נמוך מ-ºC4, במקרר.
  • מומלץ להשתמש במדחום ייעודי למזון ולבדוק טמפרטורה בחלק העבה ביותר של המזון בזמן הבישול או האפייה. יש לוודא שהטמפרטורה מגיעה ל- ºC100 לפחות.
  • יש להשתמש במכסה או בניילון נצמד בעת חימום מזון במיקרוגל ולערבב את המזון לעיתים קרובות במהלך החימום.
  • יש להפשיר בשר, דגים או עוף במיקרוגל או במקרר בקערה למניעת טפטוף, אין להפשיר בטמפרטורת החדר. בנוסף, מומלץ לאכול מזון מופשר במהרה ואין להקפיאו בשנית.
  • אין לטעום או לאכול מזון שנראה או מריח מקולקל.
  • יש לשטוף פחיות שימורים עם מים וסבון טרם פתיחתם.
  • יש להשתמש בסכו"ם נפרד עבור בישול ואכילה. אין לאפשר מגע של סכו"ם אשר שימש למאכל במזון מבושל.
  • יש לצרוך תוך יומיים  מזון מבושל שאוחסן לאחר הכנתו במקרר. את המזון יש לחמם היטב עד למצב שבו עולים ממנו אדים.

מניעת העברה והדבקה

  • אין להשתמש באותה הסכין לחיתוך מזונות שונים.
  • במקרר יש לאחסן בנפרד בשר נא באריזה אטומה והרחק ממזון מוכן לאכילה.
  • יש לשמור על משטחים נפרדים והשתמשו בקרש חיתוך נפרד לבשר.
  • לנקות את משטחים ואת קרשי החיתוך עם מים חמים וסבון.

קניות

  • מומלץ לקנות את המוצרים הטריים ביותר ולצרוך אותם סמוך למועד הקנייה ולתאריך הייצור.
  • יש להכניס את המצרכים למקרר מיד, אין להשאיר מזון ללא קירור במכונית.
  • אין לאכול מזון מוכן שנקנה בשווקים או מוצרי מעדנייה הנפרסים או נמכרים במשקל לעיני הלקוח, ובכלל זה גבינות וסלטים מכל סוג לרבות מוצרים שנמכרים בתפזורת.
  • יש לוודאי כי אריזות המזון סגורות ואטומות וכי פחיות השימורים אינן פגומות, חלודות או נפוחות.

אכילה מחוץ לבית

  • אם אוכלים מחוץ לבית, מומלץ להעדיף מזון מבושל המוגש בטמפרטורה שבו עולים ממנו אדים.
  • אין לאכול פירות וירקות טריים מחוץ לבית.
  • אין לאכול אוכל שמקורו בבופה, בר סלטים ובמעדניות.
  • אין לאכול גלידה או יוגורט ממכונות גלידה אמריקאיות.
  • יש לוודא שהסכו"ם מונח על מפית ולא ישירות על השולחן.
  • במידה ומבקשים לארוז שאריות, עדיף לבקש מיכל ריק ולהעביר את המזון למיכל נקי בעזרת כלים נקיים, מאשר לבקש מהמטבח לארוז עבורכם את המנה.

בשר ודגים

  • אין לאכול בשר או דגים נאים ושאינם מבושלים לחלוטין. הימנעו גם ממזונות שלא עברו תהליך בישול, כגון סושי, קרפצ'יו, סטייק טרטר, וצדפות.
  • אין לצרוך מוצרי דגים ובשר מעושנים ומעובדים וממרחי בשר לדוגמת פטה כבד שנשמר בקירור.

ביצים ומצוריהן

  • יש להימנע מביצים מבושלות חלקית לדוגמא ביצה רכה, ביצת עין שהחלמון רך ונוזלי או חביתה שמכילה חלקים נוזלים בסיום ההכנה.
  • הימנעו ממזונות וקינוחים שמכילים ביצים לא מבושלות באופן מלא. כגון קרם, רטבים (איולי, מיונז ביתי, סלט קיסר, הולנדייז), גלידות תוצרת בית, טירמיסו וקציפות מחלבון ביצה. עם זאת אפשר לצרוך רטבים, מיונז וביצים מפוסטרות המיוצרים במפעל בעל רישיון יצרן בתוקף.
  • אין להשתמש בביצים עם קליפה שבורה או סדוקה.

מוצרי חלב

  • אין לאכול מוצרי חלב שאינם מפוסטרים וגבינות שמכילות עובשים לדוגמא ברי, קממבר ורוקפור.

פירות וירקות

  • יש להקפיד על שטיפת הפירות והירקות לפני האכילה, גם אם מתכננים לקלפם משום שלכלוך וחיידקים עלולים להיות מוחדרים לבשר הפרי באמצעות החיתוך בסכין. ירקות ופירות קשים לרבות מלונים, מלפפונים וכדומה יש לקרצף באמצעות מברשת נקייה או סקוץ' נקי המיועדים למטרה זו. לאחר השטיפה יש לייבש על ידי שפשוף במגבת נייר כדי להסיר חיידקים שנותרו על הפרי לאחר השטיפה. אין להשתמש בסבון או בכל חומר ניקוי אחר.
  • הימנע ממיצי פירות סחוטים טבעי, יש לצרוך אך ורק מיצים מפוסטרים.
  • את כל סוגי הנבטים יש לצרוך מבושלים בלבד.
  • יש לשטוף סלטים ארוזים ומוכנים גם כאשר מצוין כי המוצר נשטף בתהליך האריזה.
  • הימנעו מפירות וירקות רכים או מקולקלים.

ממרחים

  • אין לאכול דבש טבעי שאינו חומם ועבר פיסטור בתהליך ההכנה.
  • יש להימנע מצריכה של סלטים מוכנית לדוגמא: חומוס, טחינה, אבוקדו וחצילים. ניתן להכין סלטים טריים בבית ולאכול תוך יומיים מיום ההכנה.

כתבה זו נכתבה עבור חברת רוש פרמצבטיקה והמידע נלקח מתוך American Cancer Society Guidelines on Nutrition and Physical Activity for Cancer Prevention Volume 62, Issue 1, Article first published online: 11 JAN 2012