מהו טיפול מכוון מטרה?
בעבר, כל התרופות ששימשו לטיפול במחלת הסרטן היו מסוג כימותרפיה. ב-20 שנים האחרונות פותחו תרופות מסוג חדש הפועלות בדרך אחרת מכימותרפיה. בעוד מטרת התרופות הכימותרפיות היא להרוס את התאים הסרטניים על ידי שיבוש מנגנון חלוקת התאים המתחלקים במהירות, וכך הן פוגעות בתאי הסרטן אך גם בתאים נוספים בגוף, התרופות החדשות הן מכוונות מטרה, ופועלות באופן ממוקד על התאים הסרטניים ומונעות מהם לגדול ולהתרבות.
מחקרים מהשנים האחרונות בתחום הביולוגיה המולקולרית של מחלת הסרטן , הרחיבו את ההבנה שלנו לגבי התהליכים המעורבים בתהליך הסרטני. בעקבות זאת פותחו תרופות ממוקדות מטרה הפועלות על התאים הסרטנים במנגנוני פעולה של "דרך מולקולרית" כגון נוגדנים ומעכבי קינאזות.
כיצד פועל טיפול מכוון מטרה?
כדי להבין כיצד פועל טיפול מכוון מטרה, חשוב להבין כיצד תאי הסרטן מתפתחים. כל רקמה ואיבר בגופינו מכילים תאים, ולכל תא יש תפקיד מסוים. תפקיד זה נקבע על ידי הקוד הגנטי (הדנ"א) המצוי בכל אחד מהתאים בגוף. הגנים בקוד הגנטי מכתיבים לתאים אילו חלבונים לייצר כדי שהם יתפקדו כראוי.
במצב תקין, תאים ישנים מתים ותאים צעירים מתחלקים ויוצרים תאים חדשים ובריאים במקומם. כאשר גן מסוים משתנה (בגלל מוטציה או פגם מולד בגן), החלבונים שמיוצרים בתא משתנים גם כן. בתאים סרטנים קיימים שינויים בגנים הגורמים לתאים להתחלק בצורה לא תקינה או לחיות יותר מדי זמן. כתוצאה התאים גדלים ללא בקרה ויוצרים גידול סרטני. בעקבות השינויים בגנים, התאים בגידול הסרטני כבר לא נושאים את אותו קוד גנטי כמו שאר התאים הבריאים בגוף ויש להם פרופיל גנומי ייחודי.
תרופות מכוונות מטרה פועלות על השינויים הגנטיים שקרו בתאי הגידול וכך מונעות מהגידול הסרטני לגדול ולהתפשט ללא בקרה. מכיוון שטיפולים מכווני מטרה מתמקדים בפרופיל הגנומי הייחודי של תאי הסרטן, הם גורמים פחות נזק לתאים הבריאים.
מהו טיפול מותאם אישית?
ישנם מאות גנים הקשורים להתפתחות תאי סרטן, ושינויים גנומיים רבים אפשריים לכל גן. בכל גידול קיימים רק חלק מהשינויים הגנטיים, ולכן לכל גידול יש פרופיל גנומי ייחודי. טיפול מותאם אישית הוא טיפול מכוון מטרה המותאם לפרופיל הגנומי הייחודי של הגידול הסרטני שלך, כלומר לשינויים הגנטיים הייחודים שהתרחשו בתאי הסרטן אצלך והובילו להתפתחות הגידול.
תרופות אונקולוגיות מותאמות אישית מאפשרות טיפול אופטימלי בחולה בהתאם למאפיינים ייחודיים שלו ושל הגידול. רפואה מותאמת אישית חשובה ברפואה בכלל ובאונקולוגיה בפרט בגלל ההשפעה הישירה של בחירת הטיפול על הישרדות החולה והשונות הגדולה במאפייני המחלה והחולים.
שימוש בביומרקרים לאפיון החולים והתאמת הטיפול מאפשרים טיפול ממוקד בחולים אשר צפויים להגיב לטיפול באופן מיטבי.
ניתן לסכם ולומר שבשנים האחרונות ישנה הצלחה בהארכת הישרדות החולים.
כיצד מתאימים טיפול מכוון מטרה לחולה?
כדי לבדוק האם טיפול מכוון מטרה מתאים לך, ואם כן, איזה סוג טיפול מתאים לך, הרופא/ה שלך יבצע אבחון של הפרופיל הגנומי של הגידול הסרטני שלך. אבחון גנומי מקיף יסייע במציאת טיפול מותאם אישית עבורך.
כדי לאבחן את הפרופיל הגנומי שלך יש להשתמש בדגימה מהגידול שנלקחה באמצעות ביופסיה. ביופסיה הינו הליך כירורגי במהלכו הרופא ייקח דגימה מרקמת הגידול לצורך אבחון. לעיתים הבדיקה נעשית ללא הרדמה, אך ישנם מקרים בהם יש צורך בהרדמה מקומית או כללית. ההחלטה על סוג הביופסיה תתקבל על ידי הרופא/ה המטפל/ת, והיא תלויה בדרך כלל בסוג ובמיקום הגידול.
ברוב המקרים, במהלך תהליך אבחון הסרטן כבר נלקחה ביופסיה מרקמת הגידול שלך וניתן להשתמש באותה דגימה לצורך האבחון הגנומי של הגידול. בדיקות Foundation Medicine בודקות את מירב הגנים הרלוונטיים להתפתחות הסרטן, שעבורם קיימים טיפולים מאושרים לשימוש ו/או מתקיימים ניסויים רפואיים מתאימים. הבדיקה יכולה להצביע על אפשרויות טיפול נוספות, שאולי לא נלקחו בחשבון לפני כן.
על מנת לברר אם הבדיקה מתאימה לכם, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל.